2011. december 26., hétfő

Fánk tepsiben túróval

A fánk hetek óta beszédtéma Szabolcs által.
Ma készítettem, de semmi hagyományos nem volt benne, csak az alap.

Viszont került bele túró, reszelt étcsoki, mazsola, és nem bő zsírban sült, hanem kizsírozott tepsiben.
Persze más, mint a zsírban sült, de egyáltalán nem rossz. Sőt, a fogyás mértékéből ítélve a gyerekeknek is ízlik. És azt hiszem a bő zsiradékban sült, kissé zsírosabb ételekre akkora nagy szükségük nekik sincs.
Megpróbálom felidézni az összeborogatott mennyiségeket, de csak a túró miatt :)

80 deka liszt
4 evőkanál porcukor
3,5 dl tej
1 élesztő
3 tojássárgája
2 egész tojás
25 deka túró
5 deka finomra reszelt étcsoki
10 deka mazsola

A tejben felfuttatjuk az élesztőt, pici cukorral. Ebben elkeverjük a tojásokat és sárgájákat, majd a túrót, a csokireszeléket, és végül a cukrot és a lisztet.
Hagyjuk megkelni, majd kinyújtjuk és szaggatjuk. Ez a sütőlemezre pakolva megint megkel, és ekkor toljuk be az előmelegített sütőbe. Közepes lángon sütjük készre, de ez a sütőnk képességeitől is függ.

Mi lekvárral ettük, többféle házi lekvárt kevertem össze, kellemesen savanykás volt.
Nekünk bejött, egy-két kivétellel. Azaz volt aki üresen ette :)
Nagyjából látható, hogy az ujjnyira nyújtott tészta elég szépen megkelt, szalagos is lett. Ami más a küllemében, hogy az alja ugye laposabb. tehát fánk versenyre azért ne ezzel nevezzünk, de epekímélő zsírszegény édességnek azért megteszi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Érdekel a véleményed, ha van hozzá név is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...